18. apríla 2018
Čítaní: 64
KN 16/2018 | Literárny dúšok
Čo zasiať v apríli
Slovensko je veľmi členité. Teplotné rozdiely bývajú bežne aj viac ako desať stupňov. Správne načasovanie záhradných prác v tejto rubrike sa bude týkať vždy lokalít s najpriaznivejšou klímou. Záhradkári z okrajovejších pestovateľských oblastí si k tomu teda prirátajú týždeň či dva, prípadne i viac, podľa nadmorskej výšky a stavu vegetácie v konkrétnej lokalite, v ktorej sa nachádzajú ich záhradky.

 V zeleninovej záhrade je apríl časom zakladania úrody. Pri siatí a výsadbe priesad dbáme na striedanie plodín a vhodné kombinácie. Kôpor si rozumie s mrkvou, nechtík s jahodami či malinami, mäta so zemiakmi. Optimálnu teplotu klíčenia semien zabezpečíme na slnečnom parapete na južnom okne, v teplom parenisku či vo fóliovníku. Vo voľnej pôde rastlinky vzchádzajú dlhšie, no pri teplote pôdy 25 °C by už malo vzísť takmer všetko, čo zasejeme. Vysievame hrášok, bôb, cícer aj koreňovú zeleninu. Sadíme zemiaky, cibuľku, listovú zeleninu z priesad, najmä šaláty a hlúboviny, ako kapustu, kel, nezabúdame na kučeravý a ružičkový kel. Aj kaleráb pestujeme ako listovú zeleninu. Dosiahneme tým lahodnú šťavnatú dužinu. Listy nevyhadzujeme, sú najcennejšie. Teplomilnú plodovú zeleninu vysadíme až po zmrznutých. V ovocnej záhrade a sade dokončujeme jarnú výsadbu ovocných stromčekov. Ak iba presádzame vlastnoručne navrúbľované či zaočkované stromčeky, prenesieme koreňový bal s čo najväčším množstvom zeminy. Ak ide o stromčeky kupované či získané, určite na ceste k nám prekonali útrapy. Pred vysadením im mierne zastrihneme korienky a koreňový systém ponoríme na 24 hodín do vody. Na jar je na ujatie bezpodmienečne nutná pravidelná zálievka. Stromčeky prišli pri vyberaní zo škôlky o časť koreňovej sústavy. Preto nadzemnú časť musíme výrazne skrátiť povýsadbovým rezom v korunke, aby sme nastolili rovnováhu medzi podzemnou a nadzemnou časťou a znížili odparovaciu plochu. Stromčeky upevníme k agátovým kolom. V apríli ešte môžeme vysádzať jahody. Ak máme vhodné podpníky, vrúbľujeme a očkujeme krajové a vzácne odrody, ktoré sa osvedčili v našom prostredí. V čase miazgy očkujeme do T-zárezu na bdiace očko. Vrúbľujeme spôsobom za kôru. V prírodných záhradách, kde nepoužívame nijaké chemické postreky ani umelé hnojivá, môžeme smelo zbierať jedlé buriny, najmä hviezdicu prostrednú a púpavu, pre ich nutričné hodnoty im dávame prednosť aj pred šalátmi. Na tanieri by nemali chýbať ani jedlé kvety sedmokrások či fialiek. Nezabúdame na budovanie úkrytov pre drobnú faunu, divoký kút a hmyzie hotely. 

–JALI–, ILUSTRAČNÁ SNÍMKA: ISIFA/SHUTTERSTOCK
Páčilo sa :
0